Tandställning en klassfråga tycker tandläkare i Helsingborg.

Jag var hos tandläkaren igår och funderade lite på det här med tandvården i Sverige. Att gå till tandläkare har idag blivit en klassfråga och jag tycker att det borde tas upp i fler debatter. Det finns många vuxna och även barn som behöver till exempel behöver tandställning men låter bli för att det är för kostsamt. Jag pratade med en annan tandläkare i Helsingborg för ett tag sedan och han höll så klart med om klassfrågan. Han ansåg även att många idag behövde ta bort sina tänder bara för att de helt enkelt inte hade råd att behålla och underhålla dem. Har du väl dragit ut en tand är det för alltid. De som drabbas finns främst bland de socioekonomiskt utsatta: arbetslösa, studerande, låginkomsttagare och utlandsfödda.

När jag var liten fick jag tandställning och det kostade nog inte mina föräldrar mer än de vanliga skattepengarna. Undrar om det är likadant idag? Tandställning för vuxna är iallafall något som kostar en del.

Det är inte bara tandläkaren från Helsingborg som anser att det är något fel med politiken vad gäller tandvård. Nästan alla jag möter och pratar med är frustrerade. Vi har mycket generösa tandvårdsstöd i vårt land men det hjälper inte de som har det sämst. För dem kostar bara en undersökning en astronomisk summa. Klicka på denna länken om du behöver fråga om tandställning i Helsingborg, piggco.se. Själv ska jag se vad man kan göra för att skapa debatt i ämnet. Det är val i höst, något att tänka på där kanske?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *