Påverkar betong vårt näringsliv?

Det har bevisats att ökad användning av betong kan bidra till att minska koldioxidutsläppen

Betongpoolen skriver om sin årligen återkommande studie av tekniktrender, som under det kommande året pekar på en helt ny framställningsteknik för cement som bidrar betong till att sänka koldioxidutsläpp.
Idag är cementindustrin en av klotets stora koldioxidbovar med ett utsläpp som bara i år beräknas bli 2 miljarder ton koldioxid.
Betongens förmåga att absorbera koldioxid är väl känd sedan länge. Många metoder för att utnyttja den egenskapen har därför arbetats fram. Att återanvända gammal betong från rivna byggnader som beläggning på vägar och gator är en av det metoder som har tillämpats.

Det är mestadels cementugnarna som bidrar till utsläppen vid förbränningen av koldioxiden, dels från kalken som släpper ifrån sig koldioxid i den kemiska reaktionen vid förvandlingen av kalksten till cementklinker. Efter gjutningen av cementen till betong vänds emellertid processen och betongen börjar ta upp koldioxid ur atmosfären. Det fortsätter betongen att göra under hela byggnadstiden, även om koldioxidupptagningen hittills inte varit lika stor som utsläppen.

Under året kommer man enligt en ny metod som innebär att få betongen ta upp mer koldioxid än den släpper ut. I det nya cementet ersätts en del av kalken av ”talk” och kan på så sätt framställas vid en lägre temperatur och utan koldioxidutsläpp från processen. Större förändringar kommer ske efter 5-10 år, Läs mer om företag som hjälper dig med betong, www.betongpoolen.se

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *