Inglasade uterum i centrum?

inglasade uterumDe sista veckorna har det varit många möten med politiker, näringsidkare och en rad andra människor och även myndigheter. Det diskuteras om huruvida det är lämpligt att sätta ut inglasade uterum, så att krogarna förlängs ut på gatan. Det är många som måste få säga sitt och det är många beslut innan det kan komma till det. Själva idén med de inglasade uterummen är det nog inte lika många som sätter sig emot men det är det här med alkohol och tillstånd. Många som bor inne i stan tycker att det är stökigt nog ändå.

Personligen så tycker jag jättemycket om inglasade uterum och det är trevligt att sitta där och inte vara beroende av vädret. Sedan kan jag förstå de som tycker att det kanske stör lite om alla ska sätta upp sådana över hela centrum. Det finns fina inglasade uterum här, zabra.se. Det känns lite lättare om alla förstår vad man pratar om. Debatten går vidare och vi får se vad som kommer att ske. Jag har svårt att tro att det kommer gå att få tillstånd för dem.

En titt i näringslivet och hemåt med fiskleverolja till hunden.

fiskolja hundDen här veckan har vi tagit pulsen på alla näringsidkare i vår lilla stad. Tänk att det faktiskt fanns en ny butik som jag jag missat tidigare. De sålde olika kosttillskott för hund och katt och en hel del annat. Jag har hund själv men brukar köpa det mesta när jag åker in till grannstaden som är mycket större. Dessutom får jag hundmat och andra saker hemkörda kostnadsfritt när jag handla på nätet. Mycket smidigt kan jag tycka. Det finns så mycket annat man ska hinna med i vardagen. Här kan du läsa mer om du är intresserad av att veta mer om fiskleverolja till hund, svenskadjurapoteket. Själv hade jag ingen aning förrän damen i butiken visade mig det idag. Fiskleverolja har antiinflammatoriska egenskaper och kan lindra känslig eller skadad hud & stela leder. Den innehåller även Omega 3 som är viktigt för att hålla ögonen friska men också njurar och hjärta. Faktum är att hon lät så övertygande att jag gick hem från butiken med en förpackning fiskleverolja till min hund.

Mitt yrke är spännande och att få ta del i näringslivet, inte bara från ett kontor med massa papper och pärmar, är mycket roligt. Det är alltid något nytt man lär sig av de kunniga affärsägarna i staden. De är mycket lätta att ha att göra med och det är inte ofta vi har konflikter i olika frågor. Apropå konflikt får vi se vad min hund tycker om fiskleverolja!

Vinkyl på nya kontoret?

Vi har äntligen fått ett kontor inne i stan där vi ligger nära kärnan till allt. Det är lådvis med pärmar och annat som ska packas upp och skrivbord och hyllor som måste fixas! När vi röjde som bäst hittade vi en gammal vinkyl bland att bråte. Vi provade att koppla in den för att se om den fortfarande fungerade. Tyvärr var vinkylen stendöd. Det fanns inte ens en gnutta av liv där. Det tyckte vi alla var lite synd eftersom den hade gjort sig bra i vårt lilla kök. Här kan du titta på en ny, fin och trendig vinkyl, spisabutiken. Jag blev sugen på att skaffa en hemma när vi hittade denna. Det har liksom inte fallit mig in att man kunde skaffa en vinkyl hemma. Nu finns det ju små och bra modeller för den som inte har mängder med vinflaskor som ligger och skräpar.

Kontoret i stan är inte så stort men det rymmer precis lagom vad det ska för oss som jobbar med näringslivet här. Det känns bra att sitta mitt bland alla butiker och restauranger och jag tror man får en bättre förståelse för saker då. Nästa vecka får vi ny färg också och då blir det riktigt trevligt!

 

 

Påverkar betong vårt näringsliv?

Det har bevisats att ökad användning av betong kan bidra till att minska koldioxidutsläppen

Betongpoolen skriver om sin årligen återkommande studie av tekniktrender, som under det kommande året pekar på en helt ny framställningsteknik för cement som bidrar betong till att sänka koldioxidutsläpp.
Idag är cementindustrin en av klotets stora koldioxidbovar med ett utsläpp som bara i år beräknas bli 2 miljarder ton koldioxid.
Betongens förmåga att absorbera koldioxid är väl känd sedan länge. Många metoder för att utnyttja den egenskapen har därför arbetats fram. Att återanvända gammal betong från rivna byggnader som beläggning på vägar och gator är en av det metoder som har tillämpats.

Det är mestadels cementugnarna som bidrar till utsläppen vid förbränningen av koldioxiden, dels från kalken som släpper ifrån sig koldioxid i den kemiska reaktionen vid förvandlingen av kalksten till cementklinker. Efter gjutningen av cementen till betong vänds emellertid processen och betongen börjar ta upp koldioxid ur atmosfären. Det fortsätter betongen att göra under hela byggnadstiden, även om koldioxidupptagningen hittills inte varit lika stor som utsläppen.

Under året kommer man enligt en ny metod som innebär att få betongen ta upp mer koldioxid än den släpper ut. I det nya cementet ersätts en del av kalken av ”talk” och kan på så sätt framställas vid en lägre temperatur och utan koldioxidutsläpp från processen. Större förändringar kommer ske efter 5-10 år, Läs mer om företag som hjälper dig med betong, www.betongpoolen.se