Tandställning en klassfråga tycker tandläkare i Helsingborg.

Jag var hos tandläkaren igår och funderade lite på det här med tandvården i Sverige. Att gå till tandläkare har idag blivit en klassfråga och jag tycker att det borde tas upp i fler debatter. Det finns många vuxna och även barn som behöver till exempel behöver tandställning men låter bli för att det är för kostsamt. Jag pratade med en annan tandläkare i Helsingborg för ett tag sedan och han höll så klart med om klassfrågan. Han ansåg även att många idag behövde ta bort sina tänder bara för att de helt enkelt inte hade råd att behålla och underhålla dem. Har du väl dragit ut en tand är det för alltid. De som drabbas finns främst bland de socioekonomiskt utsatta: arbetslösa, studerande, låginkomsttagare och utlandsfödda.

När jag var liten fick jag tandställning och det kostade nog inte mina föräldrar mer än de vanliga skattepengarna. Undrar om det är likadant idag? Tandställning för vuxna är iallafall något som kostar en del.

Det är inte bara tandläkaren från Helsingborg som anser att det är något fel med politiken vad gäller tandvård. Nästan alla jag möter och pratar med är frustrerade. Vi har mycket generösa tandvårdsstöd i vårt land men det hjälper inte de som har det sämst. För dem kostar bara en undersökning en astronomisk summa. Klicka på denna länken om du behöver fråga om tandställning i Helsingborg, piggco.se. Själv ska jag se vad man kan göra för att skapa debatt i ämnet. Det är val i höst, något att tänka på där kanske?

Aluminium föremål för debatt!

Aluminiums oslagbar styrka i förhållande till vikt 1 ger den många användningsområden inom transportbranschen. Transporter handlar om att flytta runt saker och att göra det en kraft krävs alltid. Som kraft = massa x acceleration (Newtons andra lag Motion), krävs mindre kraft för att flytta ett lättare objekt till en viss acceleration än vad som behövs för att få en tyngre objekt till samma acceleration. Eftersom aluminium är så lätt det innebär att mindre energi behöver användas för att förflytta ett fordon görs med aluminium än en gjord av en tyngre metall, säger stål. Även om aluminium är inte den starkaste av metaller dess legeringar använda andra element till stift dislokationer i sin struktur för att öka dess styrka . Med tåg, båtar och bilar aluminium är användbart för denna lätta egendom (vilket ger bränsleeffektivitet) men inte nödvändigt, i flygplan men upprätthåller en relativt låg vikt är viktigt (för att jämna marken), och aluminium ger plan för att få till detta . I moderna flygplan aluminium utgör 80% av deras (olastad) vikt, och en vanlig Boeing 747 innehåller cirka 75 000 kg av metallen. Dess korrosionsbeständighet är en fördel i transport (samt förpackningar) som det gör målning plan onödig besparing några hundra kilo ytterligare tyngd. Här kan du klicka om du vill veta mer om aluminium, profilgruppen.se.

Byggnader gjorda med aluminium är så gott som underhållsfria på grund av styrkan i aluminium är korrosionsbeständighet . På grund av detta och den låga vikten det används i beklädnad, fönster, takfönster, takrännor, dörrkarmar, och tak. Isolerad aluminiumbeklädnad är också mycket termiskt effektiva, håller ett hem varmt på vintern och svalt på sommaren. Aluminium kan också målas och användas med andra material för att uppnå en viss effekt på utseendet på en byggnad. Metallen är extremt mångsidig och den kan bli krökt, konisk, svetsas, limmas och kapas till vilken som helst form som skall användas för ett visst sorts arbete.

Biluthyrning från Umeå till Kalmar, för att hinna till politisk debatt!

Igår fick jag gå lite utanför vad jag normalt gör på mitt jobb. Jag brukar hjälpa till med alla olika sorters bokningar runt allt det som är omkring politiska debatter.

Vi fick in en förfrågan från en politiker som undrade om det gick att hyra en bil på en biluthyrning i Umeå och köra den ner till Kalmar, för att lämna in den på en biluthyrning här. Hon skulle delta i en mycket viktig politisk debatt och ville inte ta flyget. Anledningen till enkelresan var att hon sedan skulle ta flyget från Kalmar ner till Europa. Det är oftast inte några problem med att ordna detta men bilen ska ju tillbaka till Umeå på något vis. Idag har jag suttit och ringt runt lite och det visade sig att en av våra anställda, har en bror som ska åka från Stockholm till Umeå. Kvar är då sträckan från Kalmar till vår huvudstad. Även här hade vi tur eftersom vi har en anställd som vill köra denna sträckan enkel väg. Ibland kan man pussla ihop det bra och alla blir nöjda och glada. Följ den här länken om du skulle behöva en biluthyrning i Umeå, lindholmsbil.se. Det är dagar som denna jag tycker att mitt jobb är lite extra roligt, när allt flyter på och det ordnar sig. Jag tror detta måste firas på något sätt. Kanske ska jag och de andra gå ut och käka på lunchen istället för att tråka med våra matlådor? Fast jag tycker att en fika med lite extra allt kunde vara gott också! Som tur är vet jag ett ställe som just idag har nybakade gifflar med mandelmassa i. Det finns så klart annat gott också…jag tror att det blir alternativ två!

Tandläkare i Jönköping anser att tandhälsopolitiken bör diskuteras.

Tandhälsan i vårt land har förbättras något men samtidigt kan man se att klyftorna ökar när det gäller tandhälsa. Folkhälsomyndigheten skickade ut en enkät och svaren visade just på detta.Omkring en miljon människor som är bosatta i vårt land besöker inte tandläkaren fast de egentligen borde. Många av dem söker inte upp tandläkaren eftersom de inte har råd. Speciellt utsatta är de som är arbetslösa, uppbär sjukpenning eller är de som är födda i utlandet. De uppgav att de inte har råd att söka tandvård. Den skulle behöva inkluderas den vanliga i sjukvården och många anser att det är på tiden att vi börjar att betrakta våra tänder som en del av vår kropp. Här kan du boka tid hos en tandläkare i Jönköping, tandvardenhabo.se.
Jag har diskuterat detta med en från Jönköping som håller med till fullo. Att ha råd att gå till tandläkare borde vara en självklarhet för alla. Alla politiska partier har någon form av idé om tandhälsa men ingenting har ännu blivit bättre. Min artikel kommer att handla om detta ämne och jag åkte till Jönköping, för att höra vad några som jobbar inom tandvården tycker om detta.

Golfbutik i Kalmar hjälpte mig med termerna!

Häromdagen var jag inne i en golfbutik i Kalmar med en kompis. Vi båda skulle vara med på en polistisk debatt men det fanns rum för lite annat också. Många av de som skulle vara med i debatten spelade golf. Det kan vara ett sätt att känna andra på pulsen tänkte vi. Jag spelar inte golf själv och alla termer ter sig som grekiska. Jag hörde några andra golfare diskutera handikapp. Vad är ett handikapp i samband med golf tänkte jag? Kompisen var fullt upptagen så jag passade på att fråga killen i golfbutiken istället. Han förklarade ungefär så här…

Ett handikapp är ett nummer som tilldelas en spelare och som återspeglar dennes förmåga eller relativa förmåga. Handikapp tillåter spelare att konkurrera på lika villkor med andra. Ju lägre handicap, desto bättre spelare är i förhållande till någon med ett högre handikapp. Vill du veta mer om golfbutik i Kalmar, adgolf.se.

De flesta tävlingar spelas som netto tävlingar och målet är att uppnå netto par (egentligen är det ett justerat par , men det är en annan historia). Net par är när en spelares handikapp dras från brutto poängen. Så i en tävling på en 18-hålsbana med ett par på 70, måste en spelare med ett handikapp på 6 ha 76 slag för att uppnå netto par, medan en spelare med ett handikapp på 20 kan ha 90 slag för att uppnå samma resultat .

Den vanligaste missuppfattningen som görs av en ny spelare, är att eftersom han ofta skjuter 30 över par hans handikapp kommer att vara 30. Ditt handikapp är baserat på dina bättre betyg, och endast 93% av skillnaden vs par ges till dig.

Bra att veta! Jag sa till killen att jag kanske kikar in till golfbutiken någon annan gång när jag är på besök i

Bergvärme en politisk ”grej” inte bara i Stockholm.

Bergvärme kan man skaffa om man har råd och får tillstånd. Det är dyra investeringskostnader men detta får man igen i längden. Det kan heller inte bli mer miljövänligt. Tänk att solens strålar faktiskt lagras i jorden för att sedan komma upp till ytan och värma oss när det är kallt! Vill du veta mer om detta ska du klicka på länken: bergvärme i Stockholm, energipartner.se.

Dagens debatt om alternativa energikällor har från politiskt håll blivit alltför ensidig. Det handlar nästan uteslutande om vindkraft och dess möjligheter, medan geoenergi talas det inte lika mycket om. Geoenergi kallas även bergvärme och den bidrar till att sänka koldioxidutsläppen radikalt. Den är också helt förnybar och stör inte landskapsbilden som så många anser att vindkraftverken gör. Dessutom kräver bergvärme inget underhåll. I Stockholm ser man inte lika mycket vindkraft som till exempel på Öland. Just på Öland och Gotland består berggrunden huvudsakligen av kalksten och liknande. Värmeledningsförmågan är därför sämre där än i övriga Sverige. Detta innebär att man måste borra djupare borrhål om man ska installera bergvärme vilket kanske inte lönar sig om du bor där. Men, resten av Sverige är stort och här finns det utrymme. Stockholms stad är dessutom kanske mindre lämpat för vindkraftverk! 😉

Om du ska installera en värmepumpsanläggning för utvinning av värme ur mark, berg, ytvatten eller grundvatten, måste du anmäla detta till miljö- och byggnadskontoret.